Wil je dit recept bewaren?
Registreer je als lid van Leef Lekker en bekijk dit recept op een later moment opnieuw.

Dit wachtwoord moet bestaat uit minstens 8 karakters, 1 hoofdletter, 1 letter, 1 cijfer en 1 speciaal teken (bv. / of *).

of
Login
Wil je dit recept bewaren?
Registreer je als lid van Leef Lekker en bekijk dit recept op een later moment opnieuw.
Wil je deze wedstrijd bewaren?
Registreer je als lid van Leef Lekker en bekijk deze wedstrijd op een later moment opnieuw.

Dit wachtwoord moet bestaat uit minstens 8 karakters, 1 hoofdletter, 1 letter, 1 cijfer en 1 speciaal teken (bv. / of *).

of
Login
Wil je deze wedstrijd bewaren?
Registreer je als lid van Leef Lekker en bekijk deze wedstrijd op een later moment opnieuw.
Wil je dit artikel bewaren?
Registreer je als lid van Leef Lekker en bekijk dit artikel op een later moment opnieuw.

Dit wachtwoord moet bestaat uit minstens 8 karakters, 1 hoofdletter, 1 letter, 1 cijfer en 1 speciaal teken (bv. / of *).

of
Login
Wil je dit artikel bewaren?
Registreer je als lid van Leef Lekker en bekijk dit artikel op een later moment opnieuw.
Om dit recept te kunnen beoordelen moet je lid zijn van Leef Lekker.
Registreer je nu en geniet van de voordelen van Leef Lekker:
  • Lekkere recepten en toffe artikels
  • Neem als eerste deel aan onze wedstrijden
  • Ontvang gratis e-coupons en krijg korting

Dit wachtwoord moet bestaat uit minstens 8 karakters, 1 hoofdletter, 1 letter, 1 cijfer en 1 speciaal teken (bv. / of *).

of
Login
Om dit recept te kunnen beoordelen moet je lid zijn van Leef Lekker.
Registreer je nu en geniet van de voordelen van Leef Lekker:
Om dit artikel te kunnen beoordelen moet je lid zijn van Leef Lekker.
Registreer je nu en geniet van de voordelen van Leef Lekker:

Dit wachtwoord moet bestaat uit minstens 8 karakters, 1 hoofdletter, 1 letter, 1 cijfer en 1 speciaal teken (bv. / of *).

of
Login
Om dit artikel te kunnen beoordelen moet je lid zijn van Leef Lekker.
Registreer je nu en geniet van de voordelen van Leef Lekker:
Login
vanille-ijs vanille-ijs
 

IJs: een zomerse lekkernij

Een verfrissend ijsje op een warme zomerdag? Ja, graag! Een ijsje is een zoetigheid waar klein én groot dol op zijn.

De eerste ijsjes werden geserveerd door de Romeinen. Zij maakten ijsjes op basis van sneeuw, honing, rozenwater en fruit. Eeuwen later, na enkele culinaire omzwervingen, raakte ijs bekend in Italië. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit land zichzelf mag beschouwen als ‘bakermat van het dessertijs’.

In grote Italiaanse steden en in Parijs doken er ijssalons op. Die waren erg in trek bij de ‘beau monde’ van die tijd. Onder meer Napoleon, Chopin, Balzac en Voltaire waren vaste klanten van een beroemd ijssalon in Parijs. IJs was iets bijzonders. Dat veranderde toen de diepvriezer werd uitgevonden. Vanaf dat moment werd ijs toegankelijk voor iedereen en kon je het thuis bewaren. De eerste ijsfabrieken werden opgericht en nieuwe soorten ijs zagen het levenslicht.

Vanille, aardbei, gin, …

We kunnen grofweg vier soorten ijs van elkaar onderscheiden: melkijs, roomijs, waterijs en slagroomijs. Er zijn klassieke smaken (vanille, chocolade, aardbei, pistache, banaan) en ook meer experimentele smaken. Heb jij bijvoorbeeld al eens geproefd van gin-ijs? Of wat dacht je van karamelijs in combinatie met fleur de sel? Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat!

Zelf ijs maken

Wil je graag zelf experimenteren met ijs? Het makkelijkste is om een ijsmachine aan te kopen en daarin het ijs te bereiden. Maar er zijn ook manieren om ijs te bereiden zonder ijsmachine. Voor sorbet heb je helemaal geen ijsmachine nodig. Zo helpt een staafmixer of blender je ook al een heel eind op weg. Handig en makkelijk om samen met de kinderen te doen!

Leuk weetje: Waar denk jij dat de meeste ijsjes worden gegeten? In het warme zuiden of in landen zoals Zweden en Finland? In tegenstelling tot wat je misschien denkt, worden er meer ijsjes gegeten in de koude landen dan in de warme landen. Best gek!

Recept
Campina
Tarte tatin met speculaasijs

Nagerecht | 30 minuten

Recept
Cécémel
Chocolade-ijs

Nagerecht | 10 minuten

Maak kans op de lekkerste prijzen
Word lid
Recept
Campina
Café glacé met roomijs van witte chocolade en Baileys

Nagerecht | 15 minuten

Video
Cécémel
Vanille-ijs met warme of koude Cécémel
Recept
Campina
Dame blanche van vers gedraaid ijs

Nagerecht | 60 minuten

Onze merken

Word lid van Leef Lekker

  • Lekkere recepten en toffe artikels
  • Neem als eerste deel aan onze wedstrijden
  • Ontvang gratis e-coupons en krijg korting